Visszafordulási arány: Mit mutat és mit tehetünk, hogy javítsunk rajta?

Utoljára módosítva: 2017. november 17.

A Google Analytics egyik leggyakrabban félreértelmezett mérőszáma a visszafordulási arány. A tévhitekkel ellentétben semmi köze nincsen a látogatónk által oldalon töltött időhöz. A megfelelő értelmezése fontos, hogy növeljük az esélyeinket az értékesítésre.

Mit mutat ez a mérőszám?

A weboldalad visszafordulási aránya megmutatja, hogy a látogatóid közül hányan hagyták ott az oldaladat anélkül, hogy megnéztek volna más oldalakat is.

Miért fontos a visszafordulási arány?

A visszafordulási arány egy remek eszköz arra, hogy megmérd a weboldaladra érkező forgalom minőségét. A magas visszafordulási jelzi, hogy az oldal, nem releváns a látogatóknak, akik meglátogatják.

Mit tehetünk a csökkentésére?

Mielőtt rohannál a Google Analytics-be és hátraesnél a székkel a weboldalad magas visszafordulási aránya miatt, először is egy kicsit megnyugtatlak ezzel kapcsolatban. Nem mindenkinél hatalmas probléma a magas visszafordulási arány. Nézzük például a blogokat, azon belül is az egyszerűség kedvéért ezt a blogot. A látogatóm (igen, te) függetlenül attól, hogy hol talált rá az oldalamra nagy eséllyel a cím és/vagy a rövid leírás miatt került ide azzal a szándékkal, hogy tájékozódjon a témában és miután elolvasta a cikket, nagy valószínűséggel tovább áll (vagy legalább ebben az esetben átkattint egy másik cikkre, hogy ne rontsa a visszafordulási arányunkat) (ezt a linket most csak úgy itt hagyom: Milyen forrásokból számíthatsz forgalomra a honlapodon?) (semmi kényszer, tényleg!)

Ferdítsd el a valóságot! (De csak hasznos mértékben!)

Rengeteg eset van, amikor a lepattanó látogatóid is számodra hasznos dolgokat csinálnak a weboldalon. Gondolj csak az egy oldalas Landing Page-ekre vagy olyan esetekre, amikor külső forrásból a kapcsolatfelvételi űrlapra irányítod az érdeklődőket. Mindkét esetben 100% lesz a visszafordulási arány, a látogatód interakciója mégis hasznos számodra. Amikor az adott érdeklődő vásárol az oldaladon (vagy elér egyéb célt, amit el szeretnél érni a honlapoddal Pl.: feliratkozik a hírleveledre), akkor már nem célszerű növelni vele a visszafordulási arány nevű mutatót. Ennek beállítására van lehetőség a Google Analyticsben.

Gondold át, hogy milyen marketing csatornákat használsz és milyen kulcsszavakra célzol

Vannak esetek, amikor szimplán azért távozik a látogató zavarba ejtő gyorsasággal, mert nem érdekli, amit mondani vagy mutatni szeretnék neki. Sétált mondjuk az utcán és megzavarta a valóság egy pillanatra vagy a 15. pályára lépett az Angry Birds-be, amikor megjelent neki a hirdetésem és Ő véletlenül rákattintott. Szerencsétlen oldalnak még betöltődni sem volt ideje, de látogatónk már a menekülő utat keresi és esze ágában sincs vásárolni.

[Nehéz rész!] Nem tetszik az oldal a látogatónak

Kiküszöbölted azokat a csatornákat ahonnan az utcán bóklászó, weboldaladra véletlenül érkező látogatók érkeznek, akik jönnek nagy valószínűséggel vásárolnának tőled, de nem tetszik nekik az oldalad vagy nem töltődik be időben, vagy az eszközén nem jelenik meg megfelelően (vagy ezen dolgok összessége/kombinációja) Az is elképzelhető, hogy nem azt az információt nyújtod a számára, amit a látogatód keres, vagy egyáltalán nincs elegendő információ a honlapodon.

Releváns CTA az hirdetésekben

A CTA-nak (Call To Action)  hívjuk azokat a felszólításokat, amik a kívánt cél felé terelik a látogatókat a hirdetésekben vagy weboldalakon. A visszafordulási arányt csökkentheted, ha a hirdetésekben az értékesítési oldaladnak megfelelő felszólításokat használsz. Ha a hirdetésedben az szerepel, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot, nem fog sokat segíteni ha az értékesítési oldaladon hírlevél feliratkozásról próbálod meggyőzni a látogatódat. Egy életszerűbb példa a letölthető tartalom promótálása: a hirdetésedben ingyenes e-bookot ígérsz a látogatónak, viszont a kattintás utána főoldalon találja magát, ahonnan még nem látszik tisztán, hogy hol fogja megtalálni az ígért tartalmat. Szóval legyél biztos benne, hogy a hirdetéseidben az értékesítési oldalnak megfelelő felszólításokat használsz.

Csinálj olyan oldalt, ahol megtalálható a tartalom

A látogatóid nem gondolkoznak azon, hogy hogyan tudják kihámozni belőled, amit mondani szeretnél nekik. Neked kell úgy elhelyezned a tartalmakat és kialakítani a weboldaladat, hogy az oda érkező látogató minden információt megkapjon, amivel meggyőzheted arról, hogy a te terméked vagy szolgáltatásod lesz a megfelelő választás a számára.

Íme néhány példa:

  • Túl sok szöveg: A látogató mindig siet. Csak másodpercek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy felkeltsd az érdeklődését és nem fog túl sokáig maradni, ha úgy érzi, hogy a keresett információ mellett sok másik is van, ami nem érdekli.
  • Gyenge formázás: Nem használsz kiemeléseket, a bekezdések nem különülnek el egymástól stb…
  • Nem mobilbarát felület: A látogatók jelentős része, bizonyos célközönségek esetén akár többsége mobiltelefonjáról olvassa a weboldaladat.
  • Automatikusan lejátszódó tartalmak: Idegesítő. Kifejezetten, ha a buszon vagy a váróban kezd el valaki hirtelen beszélni a telefonodból.

Látszólag minden rendben mégis magas a visszafordulási arány?

Ha minden próbálkozásod hiábavaló volt érdemes lehet harmadik személyt bevonni a tesztelésbe, aki egy kicsit más szemmel látja az oldaladat. Érdemes lehet a látogatók véleményét is kikérni különböző kérdőívek segítségével, vagy megkérdezhetsz akár minket is.