Miért érdemes a WordPress legfrissebb verzióját használnod?

Utoljára módosítva: 2018. február 22.

Új verzió kiadásakor a WordPress fejlesztői új funkciókat adnak a rendszerhez, fokozzák a teljesítményt, biztonsági és egyéb hibákat javítanak, hogy naprakészek legyenek és megfeleljenek az iparági szabványoknak. Ha nem frissíted a WordPress oldalad és minket sem bíztál meg, hogy ezt a gondot levegyük a válladról, akkor növekszik a biztonsági kockázat, ami szolgáltatás-kieséshez vagy adatlopáshoz is vezethet.

A következő néhány pontban összefoglaljuk, hogy miről maradsz le, ha elavult WordPress verziót használsz.

Miért érdemes a WordPress legfrissebb verzióját használnod?

1. Biztonság

Vitathatatlanul a legfontosabb ok a WordPress frissítésére. A webdoldalaknak 23%-át a WordPress szolgálja ki, ezért a WordPress népszerű célpontja a hackereknek, ártalmas kódoknak és az adattolvajoknak. Mivel nyílt forráskódú, mindenki számára megismerhető a működése. A hackerek tanulmányozhatják és biztonsági réseket találhatnak benne, melyekkel különböző mértékű kárt okozhatnak.

Szerencsére nem csak rosszindulatú hackerek vannak, és a nyílt forráskódnak előnye, hogy a hibák hamar napvilágra kerülnek és az esetek nagy részében azelőtt javítják, mielőtt bárki ki tudná használni őket. Amikor biztonsági réseket jelentenek, akkor a WordPress fejlesztők megoldják a problémákat és a biztonsági kockázatot jelentő hibák a következő frissítéssel javításra kerülnek. Ez viszont azt is jelenti, ha nem a legfrissebb verziót használod, olyan szoftvert használsz, melyben ismert biztonsági rések vannak. Ezek kihasználása ráadásul könnyen automatizálható. A rosszindulatú hackerek megtalálhatják a régi verziókat használó weboldalakat, így könnyen támadás áldozatává válhatsz, ha nem frissítesz.

A WordPressen kívül a beépülőmodulok és témák is biztonsági kockázatot jelentenek, ha elmulasztjuk őket frissíteni. Fontos, hogy ezek is mindig naprakészek legyenek. Ha egy beépülőmodul vagy téma támogatása megszűnik érdemes minél hamarabb megoldani a cseréjét.

2. Új funkciók

Minden nagyobb frissítés új funkciókat hoz a WordPressbe. Például a WordPress 4.0 javított a beépülő modulok telepítésén, a 4.1 új képmódosítási lehetőségeket hozott, a 4.2 pedig gyorsabbá tette a beépülő modulok frissítését.

Ha egy régebbi verziót használsz sok különbséget tapasztalhatsz az új verzióhoz képest. Nehezebben találsz online segítséget, mert a WordPress támogatói fórumokon a felhasználók feltételezni fogják, hogy legújabb verziót használod.

3. Sebesség

A WordPress frissítésekbe időről-időre bekerülnek olyan javítások/módosítások, amik fokozzák az oldal teljesítményét. Például a WordPress 4.2 javított a navigációs menük sebességén. A WordPress 4.1 javított a komplex lekérdezésen, amitől gyorsabbak lettek az ezeket használó oldalak. A sebességnek komoly hatása van a felhasználói élményre és a keresőoptimalizálásra is, ezért feltétlenül érdemes frissítened az oldalad.

4. Hibajavítások

A szigorú tesztek ellenére néha becsúszhat néhány hiba a rendszerbe. Ezért vannak a nagyobb verziók között kisebb frissítések. A 4.2.3-as frissítés például 20 hibát javított ki a 4.2-es verzióból. Ha WordPress oldaladdal kapcsolatban kérsz segítséget, az első tanácsunk mindig a frissítés.

5. Kompatibilitás (vagy ennek hiánya)

Gyakran a beépülőmodul és téma fejlesztők összehangolják a frissítéseket a nagyobb WordPress frissítésekkel, hogy biztosak legyenek benne, hogy kihasználják az új fejlesztéseket és nem ütköznek kompatibilitási hibákba. Néhány esetben azonban egy frissítés tönkre teheti a bővítményeket, ha nem követik a legjobb gyakorlatokat és kódolási szabványokat. Ezért kritikus, hogy legyenek biztonsági mentéseid a frissítések előtt, ha magad végzed a frissítést. (ha ránk bízod, akkor ez teljesen alap, nem kell külön kérni.)

Egyes esetekben előfordul, hogy a frissítést nem lehet elindítani. Ha ilyen problémával állsz szemben minél hamarabb keress fel minket, hogy a hiba ne akadályozhassa a frissítések zavartalan telepítését.

Összefoglalva néhány esetben az oldalad tönkre mehet a frissítésektől, de ezen problémák javíthatóak fejlesztői segítséggel, de ha nem frissítesz akkor a következőkről mondasz le:

  • Fejlesztett biztonság
  • Új funkciók
  • A leggyorsabb WordPress teljesítmény
  • Hibamentes WordPress oldal
  • Jobb kompatibilitás

Ha szeretnéd inkább ránk bízni a WordPress oldalad frissítését és karbantartását, keress minket elérhetőségeink valamelyikén!