Mi az a UX design, és miért hatalmas gond, hogy eddig nem foglalkoztál vele?

Utoljára módosítva: 2018. január 24.

Ma már a csapból is a UX design kifejezés folyik, mégis azt tapasztaljuk, hogy rengeteg magyar cég még csak most ébred a téli álomból, és teszi fel magának a kérdést, “nekem is foglalkoznom kéne ezzel?” A válasz: nem kéne, hanem kötelező. Ha eddig még nem tetted, most gyorsan elmondjuk, mit kell tudnod ahhoz, hogy konkrét piaci előnyhöz juss.

UX design

Egyáltalán mi az a UX design?

A UX design egy olyan webdesign, amely nem csak felületesen foglalkozik azzal, hogy az adott weblapot majd emberek böngészik, hanem konkrétan az embereknek készül. Nem olvasható betűtípust használ, hanem a célközönség számára legolvashatóbbat. Nem kellemes színeket sorakoztat fel, hanem azokat a színeket, amelyek az általad kívánt cselekvésre ösztönözhetik a látogatód. És így tovább. A UX nem csupán figyelembe veszi az ügyfeled, hanem konkrétan a veséjébe lát.

És hogy ennek mi a jelentősége?

Konverziót növel

Persze ez abban az esetben nem érdekel téged, ha weboldalad átlagos konverziós aránya már most is meghaladja az 5%-ot. A jól konvertáló cégek (tehát az összes létező cég kb. 18-25%-a) ugyanis ilyen arányban értékesít a weboldalán keresztül. Az összes iparági átlag megközelítőleg 2,35%, de a legtöbb cég csak 1%-os konverzióval büszkélkedhet.

Pedig a felhasználói élmény design még a jól teljesítő cégek konverziós rátájára is köröket ver. Tetszene, ha azt mondanám, van egy módszer, amivel akár 11,45%-os konverziós arányt is elérhetsz? Akkor a UX design tetszeni fog.

Pénzt spórol

A UX design nem egyszerű webdesign. Nem csupán grafikai munkát takar. Sokkal inkább mérési adatokból és valós teszteredményekből levont következtetéseket tesz, és ez alapján dolgozik.

A UX úgy működik, mint az emberi szervezet. Folyamatosan reagál az impulzusokra, és levonva a megfelelő következtetéseket, fejlődik. Ezáltal pedig rengeteg erőforrást takarít meg. A UX design egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell utólag foltozgatni, ezért nem vesz ki utólag pénzt a zsebedből.

Ha szeretnél többet megtudni a UX design nyújtotta lehetőségről, keress minket, szívesen segítünk!