A legnépszerűbb webanalitikai megoldás, a Google Analytics (és minden, amit tudnod kell róla)

Utoljára módosítva: 2018. január 24.

Azt már bizonyára tudod, hogy manapság nem elég céges weboldalt készítened, mérned is kell online tevékenységeid eredményeit. Ehhez számos megoldás áll rendelkezésedre, a legnépszerűbb ezek közül a Google Analytics webanalitikai szolgáltatás, mely számos vállalkozást segített már sikerre. Lássuk, mit kell tudnod az Analytics-ről!

A legnéspzerűbb webanalitikai megoldás, a Google Analytics

Az Analytics-ről röviden

Az Analytics a Google ingyenes webanalatikai szolgáltatása, melynek fő célkitűzése, hogy a webhely-üzemeltetők és reklámkampány-felelősök foyamatosan optimalizálhassák tevékenységeiket. A rendszer ezt úgy teszi lehetővé, hogy megmutatja, a látogatók honnan kattintottak át, mennyi időt töltenek a weboldalon, és milyen földrajzi helyekről követnek téged.

Ezáltal hatékony segítséget nyújtva piackutatáshoz, kampányoptimalizáláshoz, illetve weboldalteljesítmény-méréshez.

Hogyan használd?

A Google Analytics-ben rengeteg információt találsz a céges honlapod teljesítményét, illetve weboldal-látogatóid szokásait illetően. És éppen azért, mert több ezer adathoz hozzáférsz, nem követheted el azt a hibát, amit a legtöbben elkövetnek, amikor Analytics-hez nyúlnak. Azaz, ne ülj fordítva a lovon!

Sokan elkezdik böngészni a statisztikákat, majd azokból megpróbálnak értékelhető következtetéseket levonni. Ez hibás megközelítés, és rendszerint tévútra visz. Ha megfelelően akarod használni a Google Analytics-et, a következő metódust kell követned:

  1. Tedd fel a kérdést, ami foglalkoztat weboldalad teljesítményét illetően! (Hogyan fejlődhetne tovább a céged?)
  2. A kérdésfeltevést követően dolgozd ki a megfelelő mérési módszereket! (Milyen mérési adatok érdekelnek, és miért éppen azok?)
  3. Vesd össze az így kapott adatokat és eredményeket! (Ezekből áll majd össze a jelentésed.)

Mire kell figyelned?

A Google Analytics mérőkódokkal dolgozik, melyeket előzetesen el kell helyezned a honlapod forráskódjában. Ha rosszul vagy rossz helyre építed be az Analytics-kódokat, mérési anomáliákat és hibákat idézel elő, aminek eredményeképp minden ebből levont következtetésed téves lesz.

A hibás kódelhelyezés, valamint a nem megfelelő következtetések levonása egyenértékű céged módszeres félrekormányzásával. Mindig teszteld le a méréseket, mielőtt élesben használnád az Analytics-et, és hoznál meg döntéseket a segítségével!

Ha webanalitikai segítségre van szükséged, fordulj hozzánk! Ha pedig további hasznos tanácsokat szeretnél, kövess minket Facebookon!