Keresőoptimalizálás: Tények és tévhitek

Utoljára módosítva: 2018. január 24.

A keresőoptimalizálás egy folyamat, minek során fejlesztéseket hajtunk végre a weboldaladon és a weboldaladon kívül, hogy jobb helyezést érjél el a keresőkben. Az eljárás fő célja, hogy több látogatót szerezz, ráadásul olyanokat, akik azért jönnek, mert szeretnék megismerni vagy megvásárolni a termékedet.

Keresőoptimalizálás: Tények és tévhitek

Mi a célja a keresőknek?

Ahhoz, hogy megértsük mire jó a keresőoptimalizálás először egy lépést hátra kell lépnünk és meg kell néznünk, hogy mi is a célja a keresőmotoroknak: Fáradhatatlanul pásztázzák az internetet, keresik és próbálják megérteni a tartalmakat, hogy hasznos és értékes információkat tudjanak gyorsan eljuttatni a felhasználóknak, akik keresésre használják. Ennek érdekében rangsorolják az interneten található oldalakat, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a legértékesebbek kerülnek előre.

Fontosság

Először nézzük a fontosságot. Tételezzük fel, hogy a felhasználó egy szépségszalont keres Sopronban. A keresőmotorok azokat a találatokat szeretnék megjeleníteni ennek a felhasználónak, amik a legjobban kapcsolódnak ehhez a témához. Egy-egy oldalt rengeteg szempont alapján értékelnek: Milyen módon van megírva a tartalom, mennyire van jól megírva az oldal kódja, hányan hivatkoznak az oldalunkra az interneten, milyen régóta található meg az oldal az interneten, milyen gyorsan töltődik be stb…

Rangsor

Miután feltérképezték az egyes oldalakat a fontosságuk alapján rangsort állítanak fel, hogy mindig a felhasználó számára legértékesebb tartalmakat mutassák előkelőbb helyen. Fontos tudni, hogy a keresők bizonyos mértékben értik a szemantikai és tematikus összefüggéseket is a szavak és koncepciók között.

Hivatkozások

Gondolj úgy az oldaladra mutató hivatkozásokra, mint szavazatokra az interneten. Ha egy másik oldal hivatkozik az oldaladra az majdnem olyan, mintha azt mondaná, hogy “Megbízom eléggé a tartalmadban, hogy hivatkozzak rá és még akár forgalmat is küldjek neked”. A keresőmotorok értékelik ezeket a szavazatokat, hatással van a rangsorolásra. Fontos azonban, hogy nem mindegy, hogy ki adja le ezeket a szavazatokat. A keresőmotorok védekeznek az ezzel kapcsolatos visszaélések ellen. Ha egy megbízható forrásból származik a hivatkozás, sokkal többet számít, mintha egy pár hónapos “Bármit linkelek neked 300 Fortintért” oldalról.

Elvárások a keresőoptimalizálással szemben

A keresőoptimalizálás egy hosszú távú folyamat, ami hosszú távra szóló értéket ad. Rengeteg munkát, időt és türelmet igényel. A keresőmotorok szempontjai folyamatosan változnak, ezért soha nem ér véget. Kulcsszókutatás új és egyedi tartalom előállítása, linképítés, megbízhatóság és a honlapoddal kapcsolatos problémák megoldása, mind-mind segítségedre lesz a jobb helyezésért folytatott versenyben.

Átverés veszély!

A fent említett okok miatt te is láthatod, hogy az egy-nap-alatt-az-első-oldalra-teszünk átverést okkal nevezik átverésnek. A keresőoptimalizálás egy hosszútávú befektetés, nem azonnal térül meg. Ha mindenképpen azonnali megoldásra van szükséged ne a keresőből várj varázsütésre forgalmat, nézz utána inkább a Facebook és a Google Adwords által kínált lehetőségeknek.