Hogyan lehet jobb weboldalad, mint a konkurenciádnak?

Utoljára módosítva: 2018. január 24.

Sokan még ma sem realizálták a céges weboldalak fontosságát. Pedig ma már a legtöbb felhasználó Google keresőben kutat az általa megvásárolni kívánt termék után, az első dolog pedig, amivel találkozni fog, az a cég weboldala. Lássuk, mire kell odafigyelned, hogy jobb legyél az átlagnál!

Hogyan lehet jobb weboldalad, mint a konkurenciádnak?

Az első benyomás fontossága

Egyes kutatók szerint egy személyes találkozás alkalmával mindössze 3-4 másodpercre van szükségünk, hogy egy ismeretlen személyről véleményt alkossunk. Mindössze néhány másodpercünk van meggyőznünk másokat, hogy érdemesek vagyunk a figyelmükre.

A Princeton Egyetem 2014-es kutatása szerint egy fotó megpillantásakor még gyorsabban születik meg ez a döntés az agyban. Mindössze 40 ezredmásodpercre van szükség hozzá. Ez egyfelől érdekes tény, másfelől pedig a vállalkozásod bukásának vagy felemelkedésének kulcsa. Ugyanis a weboldalad érkező oldalainak (landing page) sincs sokkal több idejük meggyőzni a látogatót, hogy érdemes maradniuk.

Ezért a XXI. században már nem működőképes a “legyen egy weboldalunk, mert kell” elv. Napjainkban csak az ütős weboldalak hoznak eredményt, a többiek idővel elenyésznek. Gondolhatod azt, hogy a te eseted más, mert a terméked önmagát adja el, de sajnos ez nincs így. A Google-ön naponta 4 464 000 000 keresés zajlik. Az Adweek adatai szerint a vásárlók 81%-a végez előzetes kutatást a neten, mielőtt vásárolna.

Vagy jó weboldalad legyen, vagy semmilyen

A fentiek alapján arra a következtetésre juthatunk, ma már koránt sem elég, ha van céges weboldalad. Az átlagos weboldalak nagy része elvész a süllyesztőben. A Google algoritmusai számára annyira fontos a minőségi tartalom, és a kiváló felhasználói élmény, hogy e nélkül esélyünk sincs az első találatok közé férkőzni.

Márpedig azok a cégek, akik egy keresés alkalmával hajtás alá kerülnek, jelentősen kevesebb eséllyel indulnak a versenyben, mint azok a cégek, akik az első 3 találati helyet birtokolják. Persze, ehhez nem csak megfelelő tartalom és webdesign szükséges. Elengedhetetlen a jó keresőoptimalizálás is.

Ebből adódóan a rosszul optimalizált, felhasználói szemmel nézve csúnya és nehezen kezelhető weboldalak csak elégetik a fejlesztésükre szánt pénzt, majd eredmény nélkül a találati lista végén kullognak. Ezért többet spórolhatsz, ha az ilyen weblapokat meg sem rendeled.

Javasoljuk, vonj be egy harmadik személyt a fejlesztésbe. Kérj őszinte tanácsokat, és soha ne vedd sértésnek a kritikát! Érdemes lehet a látogatók véleményét is kikérni különböző kérdőívek segítségével, vagy megkérdezhetsz akár minket is.